21 gen. Moxa, l’escalfor terapèutica

La moxibustió, o també moxa, és un mètode terapèutic de la medicina tradicional xinesa per curar als pacients mitjançant la calor. El terapeuta aplica la moxa sobre els canals i punts d’acupuntura, per escalfar-los i tonificar-per tal de descontracturar la musculatura i restablir l’equilibri energètic del cos.

La moxa prové de la fulla de l’artemisa, molt valorada per les seves propietats. Un cop seques, les fulles s’enrotllen en forma de puro o es molen fins a convertir-la en pols. Quan es crema desprèn els seus olis essencials i com que la calor s’aplica sobre una zona molt precisa multiplica els efectes beneficiosos que tenen altres termoteràpies.

Quins tipus de moxa hi ha?

Moxibustió indirecta: és la tècnica més segura i la que utilitzem a l’Institut Internacional de Shiatsu per complementar una sessió de shiatsu. Es treballa amb un puro d’artemisa a pocs centímetres de la pell de manera que s’eviten les cremades. El terapeuta realitza moviments circulars, es pot apropar i allunyar i tractar diferents punts concrets o zones més grans.

També es pot col·locar un tros dins una caixa de moxes i col·locar-la sobre les lumbars per transmetre escalfor a una zona més àmplia.

moxa

Moxibustió directa: una de les aplicacions més antigues on es col·loquen petits cons d’artemisa premsada directament en diferents punts específics de la pell. Es crema la part superior i transmet l’escalfor al cos, però no és la tècnica més utilitzada perquè produeix petites cremades a la pell.

Moxibustió amb agulles: un dels mètodes més utilitzats al Japó que combina la moxa amb l’acupuntura. S’introdueixen agulles a la pell que a l’extrem duen una bola d’artemisa. L’escalfor baixa a través de l’agulla fins a la pell.

Beneficis dels tractaments amb moxa

La moxibustió s’utilitza per prevenir malalties i mantenir la salut, tot i que és molt efectiva per tractar malalties cròniques.

  • Augmenta el metabolisme i la funció orgànica interna
  • Estimula la circulació de la sang
  • Equilibra la funció del sistema nerviós
  • Dilata els vasos sanguinis
  • Millora el procés de digestió dels aliments i l’absorció de nutrients

Pots saber-ho més coses sobre la moxa amb el taller de 8 hores de moxibustió.

Fotografia: Agnès Piqué Corbera

També et pot interessar:

 

Tags:
, ,