com cuinar algues propietats

18 febr. Com menjar algues, verdures de mar

Les algues són verdures de mar de diferents colors, formes i mides, des d’espècies microscòpiques fins d’altres que mesuren 50 metres. Menjar algues és cada cop més comú pels seus beneficis, de fet contenen més calci que la llet i més ferro que les llenties.

Tradicionalment no s’han utilitzat gaire en la dieta mediterrània, però són presents al nostre territori. Sobretot a Galícia on hi ha una gran varietat, tot i que els gallecs només les consumien en èpoques de fam. Ara ja les cultiven i són un producte més de l’alta cuina gallega.

Propietats de les algues

Diversos estudis demostren que a les zones on es consumeixen més algues la gent viu més, i de manera més saludable. Això és per la gran quantitat de vitamines i minerals que aporten, que pot ser fins a vint vegades més gran que en un altre tipus de vegetal.

  • Regulen els nivells de colesterol
  • Aporten calci (més que la llet!)
  • Milloren les funcions del sistema nerviós
  • Augmenten la immunitat
  • Contenen molta fibra
  • Són depuratives i desintoxicants.
  • Alcalinitzen (compensen l’acidesa de les proteïnes animals i dels aliments processats).
  • Reforcen l’estat de les ungles i dels cabells.

 

 

Tipus d’algues i com cuinar-les

 

Wakame

És una alga suau i molt fàcil de cuinar perquè només necessita 5 minuts en remull. S’utilitza en amanides, verdures i sopes com la sopa de miso.

Neteja la sang i té un alt contingut en magnesi, fòsfor, calci i iode. També destaca pel seu efecte cicatritzador, de fet l’usen els dofins femella per cicatritzar la matriu després de parir.

Nori

És la que mengem amb el sushi. Es ven en flocs per posar a sopes o amanides i en làmines per fer makis. És molt rica en vitamina A, B i C, en omega 3, potassi i magnesi.

Espagueti de mar

És una alga de forma allargada que recorda als espaguetis i molt popular a Europa. Es pot utilitzar en amanides deixant-la 30 minuts en remull o cuinar-la bullida o al vapor amb altres verdures. També és una bona opció introduir-la per fer cremes com un vegetal més.

Destaca pels alts nivells de calci i ferro. Si 100 ml de llet contenen 120mg de calci, la mateixa quantitat d’espagueti de mar en conté 700mg. És l’alga que més ferro aporta de totes i es recomana per persones amb anèmia i dones amb menopàusia.

AgarAgar

És una de les algues més típiques de Japó i és diferent de les altres perquè no té sabor. Es deixa 10 minuts en remull i serveix per complementar amanides. Si es bull durant 10 minuts es torna gelatina.

Conté alts nivells de iode i fibra, de manera que es recomana en casos d’estrenyiment o en dietes per aprimar.

Kombu

Són les algues més llarges del mar i poden arribar als 50 metres. S’utilitza com la Wakame en sopes, verdures i amanides. Cal deixar-la uns minuts de remull o bé bullir-la.

Destaca pel seu contingut en sucre, àcid glutàmic, potassi, calci i iode. També té una gran quantitat de fibra i sovint es cuina amb els llegums per evitar flatulències.

Fotografia: Agnès Piqué Corbera

També et pot interessar:

La teoria dels 5 elements i com t’influeix

5 beneficis dels fruits secs que segurament no sabies

Moxa, l’escalfor terapèutica